Muftija travnički predvodio džuma namaz u Čaršijskoj džamiji u Novom Travniku

05 Mart 2021

U petak 5. marta 2021. godine muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović održao je hutbu i predvodio džuma namaz u Čaršijskoj džamiji u Novom Travniku.

 

Na samom početku Muftija je skrenuo pažnju na skori dolazak mjeseca ramazana te ukazao na potrebu da se već sad počne sa pripremama za ramazan kroz doborovljni post, inteziviranje učenja Kur'ana i činjena istigfara.

 

U svojoj hutbi Muftija je kazivao o događaju isra i mi'radža naglasivši da je tokom tog događaja naređeno obavljanje pet dnevnih namaza kao stroga islamska dužnost te da su u toj noći objavljena dva posljednja ajeta sure El-Bekare. Budući da se dan uoći obilježavanja noći lejletu-l-mi'radž obilježava kao Dan vakifa Muftija je ukazao i na značaj te institucije u Islamu i pozvao vjernike da shodno svojim mogućnostima nastoje uvakuftiti dio svooga imetka  koji ostaje iza njih kao trajna sadaka.

 

Na kraju je Muftija pozvao džematlije da se pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera zaštite, nošenja maski, drženja distance i dezinfekcije ruku kako se ne bi ponovo doveli u situaciju da za ramazan ponovo ne možemo obavljati namaze i  druge ibadete u džamijama.

Čitano 174 puta