Muftija travnički posjetio džemat Turići MIZ Travnik

08 Februar 2019

U petak 8. februara 2019. godine muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović u okviru redovnih posjeta džematima posjetio je novoformirani džemat Turići na području MIZ Travnik i tom prilikom održao hutbu i predvodio džuma-namaz.

Na početku hutbe Muftija je čestitao džematlijama na izgradnji nove džamije i vakufske kuće te formiranju džemata i angažovanju stalnog imama. U svojo hutbi Muftija je govorio o štetnosti igara na sreću poput binga, lota, sportskih kladionica i sl. naglasivši da je Rijaset Islamske zajednice 2019. godinu proglasio godinom borbe protiv poroka kockanja. Muftija je citirao kur'anske ajete koji jasno zabranjuju kockanje i igre na sreću.

 

U svojoj hutbi Muftija je spomenuo informaciju Porezne uprave FBiH a koje su ovih dana objavili skoro svi mediji o tome da su građani FBiH samo u posljednje tri godine na sportsku kladionicu i RNG klađenje (utrke pasa, bingo...) potrošili gotovo pet milijardi KM. Svake godine se obaraju rekordi pa je tako u 2018. godini, prema podacima Porezne uprave FBiH, u te svrhe potrošeno 1.719.670.378 KM, čak 81,4 miliona KM više nego u 2017. godini.

 

Nakon hutbe Muftija razgovarao sa imamom džemata Abid-ef. Redžićem i predsjednikom džematskog odbora koji su ga upoznali sa stanjem u džematu i aktivnostima koje se realizuju. Muftija je pohvalio rad imama i džematskog odbora i zaželio im uspjeh u daljem radu.

 

 

Čitano 441 puta
All for Joomla All for Webmasters