Muftija travnički posjetio džemat Putiš, Medžlis IZ Busovača i predvodio džuma namaz

07 Februar 2020

U petak 7. februara 2020. godine muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović posjetio je džemat Putiš, Medžlis IZ Busovača, i održao hutbu i predvodio džuma-namaz u novoj džamiji.

 U svojoj hutbi Muftija je govorio o istinskom vjerovanju u Allah i oslanjanju na Njega. Naveo je primjer hazreti Hadžere koja je bila istinski ubjeđena da će Allah podariti izlaz i nafaku kada je ostala sa svojim malim sinom Ismailom a.s. bez hrane i vode u pustinji gdje je provrilo vrelo Zemzem i gdje je kasnije napravljena Kaba najstarija džamija na svijetu.

 

Ukazao je na činjenicu kako današnji muslimani vrlo lahko jezikom potvrđuju svoje vjerovanje u Allaha, ali rade suprotno onome što je Allah naredio ili zabranio. Pa tako, danas je mali broj muslimana koji klanjaju pet dnevnih namaza ili onih koji poste mjesec ramazan, a s druge strane veliki je broj onih koji se redovno kockaju i igraju igre na sreću i konzumiraju alkohol iako se deklarišu da su muslimani i da vjeruju u Allaha pa se nameće logično pitanje da li oni zaista vjeruju u Allaha i da li vjeruju Allahu kada on obećava nagrade za izvršavanje onoga što je On naredio i prijeti kaznom onome ko radi ono što je On zabranio.

 

Nakon džuma namaza muftija je obišao džamiju sa imamom Nedim-ef. Klisurom i sekretarom Medžlisa IZ Busovača Emin-ef. Koluhom koji su ga upoznali sa preostalim radovima i planom priprema za svečano otvorenje.

Čitano 478 puta
All for Joomla All for Webmasters