Imran Spahić pred komisijom Rijaseta stekao zvanje hafiza Kur'ana Časnog

30 Avgust 2020

U nedjelju, 30. augusta 2020. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH posljednje ajete napamet proučio je Imran Spahić iz Travnika i tako stekao zvanje hafiza Kur'ana Časnog.

Hfz. Imran Spahić, sin Semira i Sevde, rođen je 15. januara 2002. godine u Travniku. Živi u peteročlanoj porodici, roditelji su prosvjetni radnici, otac je prof. Islamske vjeronauke, a majka je prof. Bosanskog jezika i književnosti. Sestra Nudžejma je završila Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, a trenutno je studentica prve godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, a sestra Lamija je učenica osmog razreda Osnovne škole “Travnik” u Travniku i polaznica je škole Kur’ana Ebu Bekr es-Siddik u Travniku, džemat Hadži Ali-begova džamija. Njen muhaffiz je hfz. Ibrahim Bektaš i do sada je napamet naučila pet džuzeva.

Hfz. Imran Spahić je završio Osnovnu školu “Travnik” u Travniku kao učenik generacije te je nagrađen od strane Federalnog ministarstva za obrazovanje za postignuti uspjeh i rezultate u osmogodišnjem školovanju. Završio je srednju školu “Richmond Park College” u Sarajevu kao odličan učenik. Upisao je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu i trenutno je prva godina na odsjeku Razvoj softvera.

Hfz. Imran Spahić je bio učenik mekteba Hadži Ali-begove džamije u Travniku i polaznik škole Kur’ana "Ebu Bekr es-Siddik" Muftijstva travničkog.

Učestvovao je na brojnim takmičenjima u hifzu i postizao veoma zapažene rezultate, a neka od njih su: 1. mjesto na mektebskom takmičenju Muftijstva travničkog za stariji uzrast (2015. i 2016. godina), 2. mjesto na mektebskom takmičenju na nivou Rijaseta (2015. i 2016. godina), 1. mjesto na Međunarodnom takmičenju u Tuzli  iz “Amme džuza” 2017., 1. mjesto na takmičenju “Hind” u kategoriji sure Kehf, 2. mjesto na takmičenju u Tešnju u kategoriji pet džuzeva, 2. mjesto na Državnom takmičenju 2019. u kategoriji 10 džuzeva i 3. mjesto na Regionalnom takmičenju u Sarajevu 2019. u kategoriji 10 džuzeva.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Hifz je počeo učiti u osmom razredu osnovne škole i nakon tri i po godine, u decembru 2018. godine, uspješno ga i završava. Nakon toga, uslijedio je period ponavljanja, utvrđivanja i pripremanja za izlazak pred Komisiju za hifz.

(MIZ Travnik)

Čitano 568 puta