Članak je filtriran: nedjelja, 01 Juli 2018 - Muftijstvo travničko

Stalno imajmo na umu riječi Svemogućeg i Sveznajućeg: „Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on ne izmijeni samoga sebe!“ (Er-Ra'd, 11.) Te riječi su sušta istina i najbolji recept za popravljanje našeg stanja! One nam sasvim jasno govore da se moramo popraviti, da moramo zlu reći ne, da ne smijemo učestvovati u nepravdi, nepoštenju, alkoholu, igrama na sreću i svim vrstama ovisnosti, da ne smijemo učestvovati u mitu, korupciji i podršci onih koji ne zaslužuju odgovorne pozicije! One nam, također, govore da moramo biti promotori dobra, poštenja, čestitosti i opće koristi, te da budemo uz one koji izgaraju u radu za svoju vjeru, narod i domovinu! Dakle, moramo se promijeniti nabolje i aktivno raditi na poboljšanju stanja, pa tek onda očekivati bolje stanje i napredak. Ako hoćemo dobro sebi i svojoj djeci, drugog puta nema! Neki narodi su taj recept primijenili, pa zato i imaju bolje stanje i prosperitetno društvo. Bolje stanje i napredak neće doći sami od sebe,nego se moramo potruditi!

„Ajvatovica je mjesto gdje možemo naučili da iskren nijet, istrajnost u poslu i dova mogu pomjerati stijene i brda, a kada se to dogodi vrelo Božije milosti će poteći do svakog grada, svake kuće i svakog insana, poručio je između ostalog reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u današnjem obraćanju okupljenim vjernicima na centralnoj svečanosti kulturno-vjerske manifestacije "508. Dani Ajvatovice".

Centralnom programu "508. Dana Ajvatovice, koji je upriličen u nedjelju 1. jula 2018. godine na platou Ajvatovice  prisustvovali su visoki zvaničnici Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Husein-ef. Kavazovićem i predsjednikom Sabora IZ g-dinom Hasanom Čengićemi, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, glavni imama i imami sa području Muftijstva travničkog. Ovaj program svojim prisustvom predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, dopredsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer SBK-a Tahir Lendo i načelnici općina Donji Vakuf, Bugojno i Novi Travnik.

U nedjelju, 01. jula 2018. godine, u okviru centralnog programa "508. Dana Ajvatovice", nakon klanjanja podne-namaza u haremu džamije Hasana Kjafije Pruščaka u Pruscu, upriličen prigodan vjerski program za žene.

SRD “Vrbas” Donji Vakuf protekle nedjelje bilo je domaćin tradicionalnog KUP „Ajvatovica 2018“ u fly fishingu. Ovo sportsko – ribolovno takmičenje u pojedinačnoj kategoriji revijalnog je karaktera i pobudilo je i ovoga puta interes zaljubljenika u ribolov. Na atraktivnoj fly fishing stazi u Donjem Vakuf uprkos lošem vremenu okupilo se 28 ribolovaca iz cijele BiH.

„Ovogodišnji KUP odvija se po novom Pravilniku za fly fishing.Takmičenje u 1. sektoru počelo je u 10 sati, a nakon dvosatnog ulova mjeri se riba i takmičari mijenjaju mjesto . – istakao je pred početak takmičenja Armin Plivčić, glavni sudac takmičenja.

Najuspješniji je bio Mladen Jandrić iz Šipova, drugo mjesto pripalo je Samiru Bilanoviću iz Konjica dok je treći bio Zlatko Hodak iz Jajca . Najbolje plasirani Donjovakufljanin je Amir Džihan na osmom mjestu.

 

All for Joomla All for Webmasters