Centralni mevludski program za Muftijstvo travničko održan u Hadži Ali-begovoj džamiji u Travniku

28 Oktobar 2020

U srijedu, 28. oktobra 2020. godine u Hadži Ali-begovoj džamiji u Travniku održan je centralni mevludski program za Muftijstvo travničko povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s..

 

Program se, u skladu sa preporukama za prevenciju prenošenja i suzbijanja epidemije virusa Covid-19, održao uz poštivanje svih propisanih mjera, te uz maksimalno vremensko ograničenje.

 

Glavni imam Medžlisa dr. Salih-ef. Indžić je u uvodnom dijelu obratio prisutnim džematlijama i najavio predavača muftiju travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića, koji se prisutnima obratio nakon kratkog mevludskog programa kojeg si izveli imami Medžlisa IZ Travnik.

 

Muftija Adilović je u svom obraćanju govorio o tumačenju zadnjeg ajeta sure Kevser “onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati”, te u vezi sa istim naveo da je ličnost koja se najviše svakodnevno na zemaljskoj kugli spominje Muhammed, s.a.v.s. Naveo je kao primjer ezan koji se uči na cijeloj Zemlji pet puta dnevno, te ne prođe kratak period od prethodnog ezana u kojem se iznova spominje nakon Allaha, dž.ž., Poslanik, s.a.v.s.. Također je preporučio svima da u svom životu nastojimo povećati slijeđenje Muhammeda, s.a.v.s., kroz brojne radnje i načine ponašanja, te na taj način, ako Bog da, zaslužimo njegov šefa'at na  Sudnjem danu. Dovu na kraju programa je proučio glavni imam dr. Salih-ef. Indžić.

 

 

Čitano 259 puta