U petak, 16. februara 2018. godine delegacija Muftijstva travničkog i Elči Ibrahim-pašine medrese predvođena Muftijom travničkim posjetila je nekoliko džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Busovača.

 

Na osnovu već ustaljene prakse uposlenici Muftijstva i profesori Elči Ibrahim pašine medrese posjetili su džemate na jaciji-namazu, a nakon toga održali prigodna predavanja. Nakon predavanja prisutni su imali priliku da direktno postave pitanja predavačima. Potom su druženja sa džematlijama nastavljena uz kahvu i lijep razgovor.

 

Ovom prilikom muftija dr. Ahmed-ef. Adilović posjetio je džemat Gornja Rovna, pomoćnik Muftije za vjerske poslove mr. Muhamed-ef. Pezić džemat Putiš - stara džamija, sekretar Muftijstva Rešad-ef. Lendo džemat Bukovci. Profesori Medrese posjetili su sljedeće džemate: dr. Hamid Indžić džemat Kaćuni, dr. Nermin Šušić džemat Sulejman-begove džamije u Busovači i dr. Muharem Dautović džemat Putiš - nova džamija.

 

Ovo je bila peta u nizu posjeta džematima na području Muftijstva travničkog u sezoni 2017/18. godine.

Dana 15. februara 2018. godine, kasarnu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Rajlovcu posjetili su Travnički i Vojni muftija sa svojim saradnicima. Domaćini ovim delegacijama bili su brigadni general Mirsad Ahmić i pukovnik Nedžad Novalija.

U utorak 13. februara 2018. godine u prostorijama Muftijstva u Travniku je održan prvi sastanak Organizacionog odbora "508. Dana Ajvatovice".

U petak 09.02.2018. nakon džume namaza, u prisustvu zvanica i gostiju, položen je kamen temeljac za izgradnju džamije u naselju Karalinka.

 

Tom prilikom prisutnima su se obratili muftija dr. Ahmed-ef. Adilović, Vehid-ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno, Haris Mujić, predsjednik MIZ Bugojno, Hasan Ajkunić načelnik Općine Bugojno i Mahmud Jusuf predstavnik Crvenog polumjeseca UAE. Nakon polaganja kamena temeljca proučena je hair dova.

 

Ovom priliko muftija Adilović bio je hatib i predvodio džuma namaz u džamiji Princeze Džewhere, a mr. Dževdet Šoošić direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Sultan Ahmedovoj džamiji.

 

Muftijin vaz bio je usmjeren na važnost čuvanja dobrih međuljudskih odnosa. Narušeni međuljudski odnosi rezultiraju samoćom i otuđenošću, što je bolest savremenog čovjeka.Izlaz iz ovakvog stanja nerijetko se vidi u odavanju porocima i ovisnostima, što samo produbljuje ljudsku agoniju. Islam nudi efikasna i jasna rješenja, istaknuta u kur'anskim ali i hadiskim porukama; jačati osjećaje jednakosti, pokazivati više samilosti i razumijevanja, međusobno se potpomagati u dobru, ćuvati čast i ugled jedan drugome...

 

Tokom posjete MIZ Bugojno muallima Suvada Šehić je u ime Aktiva žena pri MIZ Bugojno, a u znak zahvalnosti za podršku u radu ženskog aktivizma, uručila Muftiji skroman poklon, ručni rad sa kursa keranja za aktivistice aktiva žena "ASR" Bugojno.

 

 

U petak 09. februara 2018. godine, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović primio je delegaciju džemata Ahmići, Medžlis Islamske zajednice Vitez

U četvrtak 08. februara 2018. predstavnici udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa "Slatki svijet" iz Bugojna posjetili su Muftijstvo travničko i tom prilikom razgovarali sa muftijom dr. Ahmed-ef. Adilovićem.

Stranica 1 od 150
All for Joomla All for Webmasters