U Travniku promovisana "Monografija Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu 1977-2017"

21 Juni 2018

U srijedu 20. juna 2018. godine u velikoj sali Općine Travniku održana je promocija knjige "Monografija Fakulteta islamskih nauka 1977-2017". Nakon Sarajeva, Ljubljane, Zagreba, Tuzle i Goražda, u okviru manifestacije "508. Dani Ajvatovice" domaćin promocije ove vrijedne Monografije bio je Travnik. Prisutnim građanima obratili su se: dr. Ismet Bušatlić, dr. Mustafa Hasani, dr. Zuhdija Hasanović i domaćin dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički. Moderator promocije bila je dr. Zehra Alispahić.

 

Dr. Ismet Bušatlić, bivši dekan FIN-a i jedan od prvoupisanih studenata ove Ustanove, govoreći o historijskom kontekstu i okolnostima u kojima je osnovan Fakultet islaskih nauka između ostalog je rekao: ''Ova knjiga je samo naslovljena kao ''Monografija Fakulteta islamskih nauka''. Uistinu, ovo je knjiga o svim muslimanima na Balkanu po svim osnovama. Među prvim upisanim studentima na FIN-u bilo je kolega iz Prizrena i Skoplja, a prvi vakifi također su između ostalog bili sa tih prostora. Kako je otvaranje Fakulteta bio veliki događaj za Islamsku zajednicu, ali usudit ću se reći i za kompletan islamski svijet, dokaz je prisustvo velikog broja uleme na polaganju kamena-temeljca, a posebno na samom činu otvorenja."

 

Dr. Mustafa Hasani govorio je o velikom doprinosu običnih ljudi koji su u velikom broju uvakufljenima svoje pokretne i nepokretne imovine ali i novčanim prilozima doprinijeli ostvarenju dugogodišnjeg sna o osnivanju visokoškolske islamske ustanove, navodeći neke od najmarkantnijih primjera. 

 

U svom izlaganju muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović govorio je o doprinosu alumnista Fakulteta islamskih nauka, istaknuvši da je pet aktuelnih muftija studiralo na FIN-u, tri aktuelna direktora medresa, te pet od osam glavnih imama na području Muftijstva travničkog. Naravno veliki broj svršenika FIN- su imami, vjeroučitelji i profesori u našim medresema. 

 

Na kraju se prisutnima obratio i dekan FIN-a  dr. Zuhdija Hasanović koji je govorio o položaju i status fakulteta u Bosni i Hercegovini, ali i u Evropi, o njegovom razvoju u narednom periodu te najavio skoro otvaranje master studija na engleskom jeziku.

 

 

 

Čitano 430 puta
All for Joomla All for Webmasters