U Novom Travniku predstavljen dokumentarni film "Nana Fata - Bosanska heroina"

17 Juni 2019

U nedjelju 16. juna 2019. godine u kino sali Doma kulture u okviru manifestacije "509. Dana Ajvatovice" Novotravničani su bili u prilici pogledati promociju dokumentarnog filma "Nana Fata - bosanska heroina".

 

Glavni imam MIZ Novi Travnik Haris-ef. Amidžić je u ime domaćina je prije projekcije filma poselamio prisutne i izrazio im dobrodošlicu te naglasio važnost očuvanja sjećanja na nanu Fatu Orlović koja predstavlja paradigmu borca za prava povratnika, kao i paradigmu bošnjačkog prokosa i ponosa. U tom smislu nana Fata može i treba biti uzor našoj omladini i našim majkama i sestrama. U kontekstu ovogodišnje poruke Ajvatovice, a kroz primjer nane Fate ljubomorno moramo čuvati i biti ponosni i na našu vjeru, tradiciju i domovinu jer narod bez vjere, kulture, tradicije i domovine i nije narod, naglasio je glavni imam.

 

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je prije nešto više od dvije godine snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otpor i borbu starice Bošnjakinjè, koja se godinama bori protiv sistema u manjem bh. entitetu RS, kako bi iz njene avlije uklonili bespravno izgrađenu ”inat” crkvu.

 

U njenoj borbi protiv zuluma nana Fata postala je uzorom svim Bošnjacima muslimanima kako se može i treba boriti za djedovinu i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

 

Dokumentarni film ”Nana Fata – bosanska heroina” govori o lavovskoj borbi starice Fate Orlović iz sela Konjević Polje nadomak Bratunca, s jedne strane i sunovratu pravnog poretka u RS s druge strane.

 

Potpuno bespravno Pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena.

 

Ovo je reprezentativan primjer koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u manji bosansko-hercegovački entitet. Nana Fata je u međuvremenu postala neka vrsta bosanskog Nelsona Mandele, simbol povratničkog prkosa…

 

Film ostavlja otvorenim pitanje kršenja prava povratnika, kao i to kako će i kada slučaj Fate Orlović dobiti epilog.

 

Autor filma je Enes Hotić, za produkciju je zaslužna ExitMedia a film je snimljen u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija.

Čitano 304 puta
All for Joomla All for Webmasters