U Donjem Vakufu organizovana tribina "555 godina Ahdname"

20 Juni 2018

U okviru programskih sadržaja „508. Dana Ajvatovice“, u utorak 19. juna 2018. u protorijama JU Centar za kulturu, informisanje i sport u Donjem Vakufu upriličena tribina na temu : „ 555 godina Ahdname“.

 

28. maja 1463. godine sultan Mehmed II Fatih, nakon osvajanja Bosne, bosanskim franjevcima na polju Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu. Po mnogima, najstariji dokument o ljudskim pravima u historiji i danas se čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici. Iako je u Bosni i Hercegovini teško postići saglasnost oko bilo čega, svi su jedinstveni u ocjenama da je Ahdnama bila dokument koji je uistinu garantirao najosnovnija prava nemuslimanima u osvojenoj zemlji.

 

Sinoć na ovu temu govorili su uvaženi gosti dr. Aladin Husić i dr. Ismet Bušatlić. Prvi izlagač dr. Husić osvrnuo se na dolazak Osmanskog carstva u BiH, o njihovom odnosu spram stanovnika na ovom području, posebno davanja garancije predstavnicima druge vjere za život, slobodu vjeroispovijesti i svih oblika vjerskog djelovanja na području današnje BiH.Dr. Aladin Husić o značaju ovog dokumenta u periodu nastanaka istog je rekao „ Ahdnama je značila mnogo, značila potvrdu opredjeljenosti Osmanskog carstva da prizna svakome prirodno pravo na vjeroispovjedanje , garanciju života i djelovanja ununtar crkvene zajednice. To je akt koji je omogućio da katoličanstvo na ovim prostorima opstaje sva ova stoljeća, a omogućila je da i danas imamo Bosnu kakva je ona bila i prije dolaska Osmanlija, u vrijeme njihove vladavine, pa sve do danas."

 

Radi boljeg razumijevanja važnosti Ahdname kao historijskog dokumenta, dr. Ismet Bušatlić, u svome izlaganju dotako se šta Ahdnama znači danas državi BiH, koja je oduvjek njegovala suživot različitih vjera, kultura i naroda. „Normalno bi bilo očekivati da smo u drugom vremenu i da smo sa drugom svješću danas. Nažalost, naša praksa pokazuje da su nas u prošlosti mnogi drugi pretekli i da još uvijek mi moramo da bismo napravili korak naprijed pogledati iza sebe u prošlost. Na tim temeljima svjetlih primjera naših predaka kročiti sigurnije sa onima koji žive sa nama i pored nas u budućnosti“ – istako je dr.Ismet Bušatlić.

 

Na samom kraju, prisutnima se sinoć u Donjem Vakufu obratio i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, koji je ovom prilikom govorio o aktivnostima „508. Dana Ajvatovice“, šta nas očekuje u narednim danima, te pozvao sve nas da popratimo značajne događaje koji će obilježiti ovogodišnju Ajvatovicu.

Čitano 269 puta
All for Joomla All for Webmasters