Press konferencija povodom “509. Dana Ajvatovice”

12 Juni 2019

U srijedu, 12. juna 2109. godine, u sjedištu Muftijstva travničkog je održana press konferencija kojom su najavljeni sadržaji ovogodišnjih 509. Dana Ajvatovice. Novinarima su se obratili Muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora, dr. Ahmed-ef. Adilović, te drugi članovi Organizacionog odbora Esad-ef. Slipac i načelnik Općine Donji Vakuf g-din Huso Sušić, dok je uvodničar bio sekretar Muftijstva Rešad-ef. Lendo. Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za petak, 14. juna od 18 sati na Musali u Pruscu. Manifestaciju će svečano otvoriti član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Govoreći o programskim sadržajima Muftija travnički istakao je da će publika imati priliku vidjeti i doživjeti 70 različitih kulturnih, vjerskih, edukativnih, sportskih i humanitarnih sadržaja. Moto ovogodišnje Ajvatovice je „Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu“. U Danima Ajvatovice ove godine imat ćemo10 promocija knjiga, a među njima je i promocija knjige "Kraljevski grad pod sultanima", autora dr. Ismeta Bušatlića i "Muhaddise – učenjakinje u islamu". U sklopu 509. Dana Ajvatovice bit će održano i 6 tribina, a izdvojio bih tribinu „Mehmed Handžić, blistavi dragulj islamske duhovnosti na prostorima BiH“, potom 13 programa iz kulture, 6 sportskih sadržaja koji počinju već u subotu 21. Karate kupom „Bugojno Open Ajvatovica 2019.“ U sklopu vjerskog segmenta bit će organizovano pet sadržaja. Centralna džuma namaz u Donjem Vakufu klanjat će se tradicionalno u Baš džamiji, hatib će biti Muftija mostarski. Za omladinu i djecu planirana su 4 programa, između ostalog, završnica mektebske lige, zatim Omladinski kamp na ajavtovačkoj livadi i konkurs za najbolji literarni rad za srednjoškolce. I ove godine planirali smo 4 humanitarna programa koje ćemo provesti u Bugojnu, Fojnici i Novom Travniku.

Načelnik Huso Sušić govoreći o infrastrukturnim projektima istakao je da svake godine Organizacioni odbor i Općina Donji Vakuf učinu napor kako bi stvorili što bolje uslove boravka posjetioca i gostiju tokom Dana Ajvatovice, a posebno u vrijeme same završnice. „Kako bi omogućili svim posjetiocima jednostavniji dolazak na plato Ajvatovice uradili smo i asfaltirali stari put koji od sada mogu koristiti kako automobili, tako i autobusi sa obezbjeđenim parkiralištem u blizini Ajvatovice.

Esad-ef. Slipac član Organizacionog odbora "Dana Ajvatovice" od njenog reaktiviranja, naglasio je da Odbor svake godine napravi pozitivan iskorak u organizacijskom smislu. „Mi već nekoliko godina imamo dobro organiziranu Mrežu mladih koja je u Danima Ajvatovice nosilac Omladinskog kampa. Na platou Ajvatovice Omladinski kamp okupi na stotine mladih koji su nasljednici baštine Ajvatovice, a posebno želim istaći ljepotu klanjanja sabah namaza na platou Ajvatovice.“ – istakao je Esad-ef.Slipac.

Programski sadržaji "509. Dana Ajvatovice" trajat će od 14. juna do 1. jula 2019. godine. Svečano otvaranje "509. Dana Ajvatovice" održat će se u petak, 14. juna u 18:00 sati na Musalli u Pruscu. U programu će učestvovati Udruženje sazlija „Sevdah“ iz Živinica, hor Elči Ibrahim–pašine medrese iz Travnika i Vokalno–instrumentalni sastav „Forte“ iz Donjeg Vakufa i voditeljica programa Nadira Hurem. Manifestaciju će svečano otvoriti član Predsjedništva BiH, g-din Šefik Džaferović.

Čitano 647 puta
All for Joomla All for Webmasters