Predsjednik BZK”Preporod” BiH, prof. dr. Sanjin Kodrić učestvovao na tribini u Donjem Vakufu

27 Juni 2020

„ Identitet i kultura Bošnjaka na raskršću“ bila je tema tribine održane u Centru za kulturu, informisanje i sport u Donjem Vakufu u okviru manifestacije 510. Dani Ajvatovice. Izlagač je bio prof. dr.  Sanjin Kodrić, novoizabrani predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini.

 

Uvodničar na sinošnjoj tribini bio je Kemal Čolak, predsjednik BZK „Preporod“ Donji Vakuf. Čolak je izrazio zadovoljstvo što u Donjem Vakufu, tradicionalno u „Danima Ajvatovice“, gostuje predsjednik „Preporoda“ BiH. Nakon što je izabran na ovu funkciju, Sanjin Kodrić po prvi put je zvanično bio gost Donjovakufljana .

U ime domaćina manifestacije, prisutnima se obratio glavni imam  Medžlisa IZ Donji Vakuf Amir ef. Čavak. „Meni je drago što „Preporod“ svih ovih godina gostuje u Donjem Vakufu birajući teme koje su vezane za potvrđivanje našeg  identiteta i ukazuju na put kojim Bošnjaci trebaju ići u narednom periodu.“ – naglasio je ef. Čavak.

U svom izlaganju gost – predavač, predsjednik BZK „Preporod“ BiH, prof. DR. Sanjin Kodrić istakao je da ove godine „Preporod“ obilježava 117 godina od osnivanja i 30. godišnjicu obnove svoga rada. Posebno se osvrnuo na ulogu i značaj  djelovanja  Safvet  – bega Bašagića, prvog predsjednika „Preporoda“ i prvog doktora nauka u Bošnjaka.

Kroz priču o „Preporodu“ možemo se dotaći i pitanja identiteta i kulture Bošnjaka na raskršću. Neodoljivo Berlinski kongres iz 1878. Godine podsjeća na Dejtonaki mirovni sporazum. Bošnjaci su na raskršću. U oba pomenuta vremenska perioda prisutno je nesnalaženje Bošnjaka. Nisun li sukobi onog vremena, sukobin između nas dana u postdejtonskom periodu. Cilj Bošnjaka tada, a i danas,  je preći preko tih raskršća pravim putem, a ne stranputicom.“c – zaključio je prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“ BiH gostujući na tribini u Donjem Vakufu u okviru 510. Dana Ajvatovice.

Čitano 165 puta