baner24

O Ajvatovici

OPIS PROJEKTA

Projekt sadržajno predstavlja organizaciju tradicionalno-vjersko-kulturne manifestacije Ajvatovica. Projekat se izvodi u gradovima SBK-a i traje većim dijelom mjeseca juna. U samom projektu održavaju se različiti programskih sadržaja kao što su: tradicionalna međunarodna smotra folklora, internacionalni karate turnir, nastupi Sarajevske filharmonijie, koncerti, književne večeri, promocije, izložbe isl.

Ovaj projekat ima za cilj promociju naših vjerskih, kulturnih, duhovnih i tradicijskih vrijednosti. Projekat promoviše svakako i suživot i dobrosusjedske odnose. Ajvatovica također doprinosi poboljšanju turizma i turističkih ponuda na prostorima BiH.

Rezultati projekta organizacije manifestacije Ajvatovica i njegov utjecaj na turizam i turističku ponudu na prostoru FBiH posebno SBK-a su već sada uočljivi, i on je posebno došao do izražaja nakon osposobljavanja putbe komunikacije Prusac-Plato Ajvatovice.
Ajvatovica je vjersko-kulturna manifestacija čija tradicija seže daleko u prošlost. Lokalitet Ajvatovice se nalazi u blizini drevnog grada Prusca, nekada zvanog Akhisar ili Bijeli Grad. To je jedan od najstarijih gradova u Bosni i Hercegovini. Grad je osnovan 1463. godine u gornjem toku rijeke Vrbas u blizini Bugojna i Gornjeg Vakufa. Navodi se da je za vrijeme osmanlijske vladavine u ovom malenom gradiću bilo kulturno i vjersko središte Bosanskog pašaluka.

Danas se Prusac zove svojim tradicionalnim imenom. Kažu da je Prusac i sveto mjesto, možda i najveće svetište muslimana u Evropi. U Pruscu ljudi žive mirno sve do mjeseca juna kada u njihov grad dođe na hiljade posjetilaca. Razlog posjete ovom gradu je tradicionalni obilazak Ajvatovice kao dovišta, simbola bosanske duhovnosti. U Ajvatovici se osvjedoćio i legendarni Ajvaz dedo koji je nakon velike žeđi čije su posljedice ugrožavale opstanak mještana odlučio da se moli Bogu za dar vode. Prenosi se da je Ajvaz dedo molio Boga punih četrdeset jutara te da se upravo četrdesetog jutra velika stijena nadomak mjesta počela tresti i da se na kraju raspukla. Na radost žitelja i Ajvaz dede kroz stijenu je potekla voda, a čitavim krajem se proširila legenda koja i danas živi u narodu. Voda Ajvaz dedinog izvora nije nikada prestala teći, pa je sjećanje na Ajvaz dedu postalo svojevrsna tradicija muslimanskog stanovništva u Bosni i Hercegovini pa i šire.

Zanimljivo je da »pohod Ajvatovici« svoje periodično vremensko određenje nalazi u tradiciji zemlje Bosne, budući da se početak ne vezuje niti za hidžretski kalendar niti za jedan od dva jedina konstitutivno određena muslimanska blagdana. Naime, obilježavanje Dana Ajvatovice pada u svaki sedmi ponedjeljak po Jurjevu (ili Jujrevu).

Ajvatovica, najstarije dovište bosanskih muslimana, danas je najveća tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija Bošnjaka, koja se obilježava kao "Dani Ajvatovice".

Tradicionalni ceremonijalni dio Ajvatovice, počinje paradom konjanika i pješadije. Bajraci, konji, tekbiri, ilahije su sastavni dio duha Ajvatovice. Značajno je napomenuti da se program u povodu manifestacije "Dani Ajvatovice" iz godine u godinu obogaćuje i obuhvata različite sadržaje i održava se na različitim lokacijama, pa pored vjerskog imamo i brojne kulturne i sportske događaje u više gradova: Travniku, D.Vakufu, Bugojnu, G.Vakufu, Jajcu i Livnu, a centralna manifestacija se naravno održava u Pruscu sa tendecijom da u narednom period "Dani Ajvatovice" prerastu u "Festivalske dane Ajvatovice".

Ajvatovica je po broju programskih sadržaja i po broju učesnika u manifestaciji vjerovatno jedna od najmasovniji vjersko-kulturnih manifestacija na prostoru Bosne i Hercegovine. Ona je svakako poprimila i ineternacionalni karakter učešćem kultruno-umjetničkih grupa i pojedinaca iz susjednih zemalja; Hrvatske i Srbije kao i Turske, Irana, Egipta, Malezije, te iseljeničkih grupa iz Amerike, Australije, Kanade i Evrope.
Korisnici obuhvaćeni projektom su široki auditorij koje Ajvatovica kao vjersko-kulturna manifestacija animira kao što su; turisti, hodočasnici, ljubitelji prirode i duhovnosti poklonjenici drugih tematskih putovanja kulturno historijskih, ekoloških itd.. To su također lokalni korisnici, uglavnom o turizmu ovisne institucije i uslužne djelatnosti koji će na osnovu posjete i organizacije sadržaja Ajvatovice boboljšati svoju djelatnost